Karin Hägglund - Prova! Har du hållningen och när skulle du behöva vara snällare mot dig själv?

Prova! Har du hållningen och när skulle du behöva vara snällare mot dig själv?

  • film
  • 22 juli, 2018

Kolla gärna in filmklippet från en av mina föreläsningar (denna på engelska) om self-compassion som i korthet kan beskrivas som att ställa sig frågan: Vad är bra för mig?

 

Inom idrotten pratas det om atletisk hållning för att ha tillgång till hela sin kropp och den fysiska hållningen är viktig för oss alla för att må bra. Men också vår mentala hållning – inställning är avgörande. Allt mer forskning visar att self-compassion (självmedkänsla) har kopplingar till glädje, optimism, bättre fysisk hälsa och att det ökar motivationen!

Self-compassion (självmedkänsla) innebär att ge sig själv samma typ av omtanke som vi ger till andra vi bryr oss om i våra liv. Forskning visar att det bl.a. ökar vår motivation, förbättrar vår fysiska hälsa och att det hjälper oss att hantera svårigheter i livet. Forskaren Kristin Neff beskriver self-compassion såhär:

Self-kindness: Att vara snäll mot sig själv istället för att ständigt kritisera sig själv, särskilt i utmanande situationer. Att ställa sig frågan: Vad är bra för mig? (här och nu och på lång sikt).

Medmänsklighet: att inse att ingen är perfekt, alla gör misstag och går igenom tuffa perioder. Det är en del av att vara människa, av livet, och det är viktigt att se att det inte enbart är jag som drabbas.

Mindfulness: att ha en öppenhet och villighet att observera, utan att värdera, tankar och känslor som de är, utan att försöka trycka undan eller förneka dem. Att skapa en balans där känslor varken överdrivs eller förnekas. Kanske en livslång utmaning dessa tre delar, men det ger mig kraft i livet.

Prova gärna övningen i videon!